Wat is het verbruik van een elektrische haard?

De winter is al een tijdje gaande en de (gevoels)temperaturen zijn al naar het vriespunt gedaald. Een houthaard, gashaard en een elektrische haard zijn de ideale sfeermakers in deze koude tijden. Wellicht heeft u na lang wikken en wegen gekozen voor het gebruiksvriendelijkheid en het onderhoudsgemak van de elektrische kachel. Nu rest nog de vraag: wat is het gemiddelde verbruik van zo’n sfeermaker? Om u een duidelijk beeld te geven, hebben wij speciaal voor u de gemiddelde energiekosten van een elektrische haard in kaart gebracht.

Elektrische haard met verwarming

Er zijn twee verschillende soorten elektrische haarden te onderscheiden. Zo is er de mogelijkheid voor een elektrische haard met verwarmingsfunctie en een zonder verwarmingsfunctie. Elektrische haarden met verwarmingsfunctie zijn, naast sfeermakers, zeer geschikt als bijverwarming voor bijvoorbeeld uw woonkamer, slaapkamer of serre. Het gemiddelde energieverbruik van zo’n haard ligt tussen de 1000 en 2000 Watt. Omgerekend is dit tussen de € 0,22 en € 0,39 per uur. Mocht u de elektrische haard 12 uur per dag aan hebben, dan ligt de prijs van het energieverbruik tussen de € 81,84 en € 145,08 per maand. Deze prijs is een indicatie. Bij een elektrische haard met verwarming is het ook mogelijk om de verwarmingsstand uit te schakelen. Dan zullen de energiekosten lager liggen.

Elektrische haard zonder verwarming

Is uw keuze gevallen op een elektrische haard zonder verwarmingsfunctie, dan zijn de energiekosten per maand lager. Aangezien de haard geen verwarmingsfunctie heeft, daalt het vermogen en logischerwijs ook de energiekosten. In de zogenaamde sfeerstand verbruikt de haard tussen de 10 en 60 Watt. Dit betekent dat de kosten rond de € 0,03 per uur liggen. Maandelijks komt dit op een bedrag van € 11,16 mocht u de haard 12 uur per dag aan hebben.

De kachel die bij me past

Mocht u nog vragen hebben, neem dan contact met ons op! Bent u nog op zoek naar een elektrische kachel? Neem dan een kijkje bij onze elektrische haarden op onze website of kom naar onze showroom in Apeldoorn, zodat u direct de sfeer van de kachel kunt komen proeven! We zetten de koffie alvast voor u klaar.