De villa architect maakte het mogelijk voor ons

Toen wij medio 2005 eindelijk een locatie vonden waar we wilden wonen, hadden we direct een probleem. Het was een woonboerderij tussen de landerijen met genoeg bos aan weerszijden, met een prachtig meer in de buurt waar gevist en gezwommen kan worden. Veel ruimte, veel eigen grond en een echte verademing voor ons na een leven lang in Amsterdam gewoond te hebben. We konden de woonboerderij kopen voor nog geen €150.000. Een bedrag ver onder ons budget, en de rest van het budget wilden we gebruiken voor een verbouwing. We kwamen er al snel achter dat we geen idee hadden waar we moesten beginnen. Ik heb veel huizen verbouwd in mijn leven, maar het compleet opnieuw indelen van een compleet huis, dat was me toch een stap te ver. Na veel overwegen hebben we besloten om een villa architect in te huren. Dit kostte een flinke hap uit het budget, maar na de eerste kennismaking met Koen verhees wisten we direct dat we de goede keuze gemaakt hadden. De villa architect wist direct te vertellen wat de beste kant van het huis was, waar we een veranda konden bouwen en welke constructies intact gelaten moesten blijven. Drie dagen later hadden we een compleet uitgewerkt plan en konden we aan het werk.

Waarom een villa architect?

De meeste mensen denken bij de woorden villa architect uitsluitend aan de mensen die nieuwe huizen uittekenen en berekeningen maken over de constructies en mogelijkheden. Maar een villa architect doet veel meer dan dat. De betere architecten kunnen complete huizen veranderen in villa’s met een compleet zwembad, met veranda’s en met alle mogelijke luxe die je je voor kunt stellen. Voor ons ging het niet zozeer om luxe. Onze woonboerderij had nog stallen in huis, en bestond uit één verdieping. We wisten dat we er heel wat van konden maken wanneer we er genoeg uren in zouden steken, maar gelukkig wist onze villa architect direct te vertellen dat er bepaalde aanpassingen nodig waren die we beter konden laten doen door een aannemer. Dit zou ons uiteindelijk minder geld kosten en zou het mogelijk maken om veel makkelijker aan de slag te gaan. Het contact met de aannemer was zo goed dat we besloten om met deze partij verder te blijven werken, in samenwerking met onze architect. Op die manier werd een project waar we acht jaar voor gerekend hadden voltooid binnen vijf jaar. Of eigenlijk minder, maar we hebben wat te veel tijd besteed aan de uiteindelijke afwerking omdat we het direct helemaal in orde wilden hebben zodat het huis ook echt klaar zou zijn.

Zoek jij een villa architect?

Wanneer je zelf op zoek gaat naar een villa architect, raad ik je vooral aan om te luisteren naar de ideeën van de architect voordat je een handtekening zet en met een architect in zee gaat. Onze architect luisterde eerst naar onze plannen, tekende die uit en legde rustig uit wat er verkeerd aan was en wat we aan moesten passen om het succesvol te maken. Vergeet niet dat je veel met een villa architect komt te praten en te overleggen, zeker wanneer deze actief betrokken blijft bij de bouw, verbouw of aanpassingen tijdens de werkzaamheden. Daarom is het goed om niet alleen te kijken naar de kosten van een architect, maar ook te kijken naar hoe goed de klik is, wat de mogelijkheden zijn en hoe flexibel de persoon is. In ons geval zijn we vijf jaar bezig geweest. Stel je voor dat je zo’n traject moet doorlopen met iemand die je echt niet mag. Kijkt u ook eens op koenverhees.eu.