Goed om te weten: hypotheek aflossen

In de serie ‘Goed om te weten’ bekijken we iedere week een nieuw onderwerp waar je best eens wat meer over zou willen weten! Deze week: je hypotheek aflossen, hoe werkt dat precies? Voordat je een huis koopt neem je in de meeste gevallen een hypotheek. Je leent geld bij de bank en koopt daarmee een eigen onderkomen. Op een gegeven moment moet je die lening natuurlijk weer aflossen, je betaalt alle openstaande schulden netjes af. Je hypotheek aflossen kan op een aantal manieren:

  • De normale looptijd
  • Direct flinke bedragen aflossen
  • De lening oversluiten

Je sluit een lening af voor een bepaalde tijd, meestal tussen de tien en dertig jaar. In deze periode betaal je elke maand een bepaald bedrag aan rente en een vaste aflossing. Dankzij de aflossing neemt je lening ieder jaar af, waardoor ook je rentebedrag zichtbaar daalt. Hoe sneller je aflost, hoe minder rente je betaalt. Hoe snel je kunt aflossen is afhankelijk van je inkomen: je hypotheek aflossen doe je in je eigen tempo. Meestal maak je afspraken met de bank over hoe snel je de lening mag aflossen. Dit om te voorkomen dat de bank jaren van rentebetalingen misloopt. In de regel mag je tussen de 10 en 20% van het totaalbedrag kosteloos aflossen. Het kan natuurlijk voorkomen dat je een financiële meevaller krijgt. Je krijgt een nieuwe baan met een leuke bonus en zit plotseling flink in de slappe was. Je kunt dit geld sparen, maar met de lage rentes van tegenwoordig is het slimmer om dit geld te steken in het aflossen van je schulden. Wanneer je dit van plan bent moet je rekening houden met boeterente. Wanneer je meer dan een bepaald bedrag aflost zul je de bank nog wat extra moeten betalen. Je hypotheek aflossen kan dus op een aantal manieren, maar zorg wel dat je bent voorbereid op eventuele boetes wanneer je versneld wilt aflossen.

Hypotheek aflossen: lening oversluiten

Een andere optie is om je lening over te sluiten. Je verlaat je oude instelling en zoekt een nieuwe aanbieder uit. Je kunt bijvoorbeeld wisselen tussen banken, maar kunt ook op zoek naar een andere geldverstrekker. Om positief te beginnen: je hypotheek aflossen is op deze manier snel klaar. Wel moet je rekening houden met een aantal belangrijke factoren. In de eerste plaats betaal je, net als bij versneld aflossen, boeterente. Omdat je de volledige lening in één keer aflost, gaat dat vaak over veel geld. Je nieuwe lening moet dus een paar duizend euro hoger zijn, om dit bedrag te kunnen compenseren. Verder ben je na de transfer nog altijd niet schuldenvrij, je bent enkel van aanbieder veranderd. Je moet je schuld nu bij een andere bank aflossen. Dit kan fijn zijn, bijvoorbeeld wanneer je op deze manier je maandlasten kunt verminderen, maar in de meeste gevallen loont het toch om bij je originele aanbieder te blijven zitten. Je hypotheek aflossen is niet eenvoudig, het is daarom belangrijk om alle voorwaarden goed uit te zoeken.

Een professioneel adviesbureau

Wil jij je hypotheek aflossen? Met een professioneel adviesbureau aan je zijde kun je goed uitzoeken wat je mogelijkheden zijn! Kun je versneld aflossen, of is het beter een aantal jaar geld opzij te zetten? Is het mogelijk om je lening te laten oversluiten, of kun je beter blijven zitten waar je zit? Bij AdviesNederland krijg je antwoord op al deze vragen. Professionele medewerkers staan je kalm en zelfverzekerd te woord. Ze hebben de juiste kennis paraat om al je vragen meteen te beantwoorden. Wacht niet langer en neem vandaag nog contact op via http://adviesnederland.nl/hypotheek-aflossen/.